NewsStrateq Group Perkenalkan Program Strateq Talent Development Bantu Atasi Masalah Kekurangan Pakar

Strateq Group Perkenalkan Program Strateq Talent Development Bantu Atasi Masalah Kekurangan Pakar

Teknologi digital memainkan peranan yang cukup penting dalam urusan seharian terutamanya pada tahun 2022 ini. Setiap negara di dunia ini pastinya masing-masing saling bersaing untuk ke hadapan supaya tidak ketinggalan dalam era digital ini termasuklah Malaysia.
 
Sebuah syarikat penyedia penyelesaian perusahaan dan perkhidmatan bersepadu iaitu Strateq Group  telah melancarkan program Strateq Talent Development yang bertujuan untuk menangani jurang bakat teknologi dan juga kekurangan pakar dalam teknologi maklumat di Malaysia untuk memacu negara ke hadapan dalam era digital yang semakin meningkat.


PENUBUHAN STRATEQ GROUP

Strateq Talent Development
 
Untuk makluman, Strateq Group ditubuhkan pada 1983 dan merupakan sebuah syarikat yang menyediakan penyelesaian dan perkhidmatan bersepadu untuk pelbagai industri termasuk penjagaan kesihatan, minyak & gas, perkhidmatan perbankan dan kewangan, telekomunikasi, tenaga & utiliti, pendidikan, barangan pengguna, pembuatan dan sektor awam. Strateq kini beroperasi bukan sahaja di Malaysia, tetapi juga turut termasuk di negara China, Hong Kong, Filipina, Singapura, Thailand dan Amerika Syarikat.
 
Sebagai sokongan untuk Rancangan Malaysia Ke-12 untuk meningkatkan sumbangan KDNK sektor digital negara kepada 25.5% menjelang 2025, inisiatif terbaru ini bertujuan untuk menambah baik akses kepada skop kerja yang sangat teknikal kepada mahasiswa dan graduan baharu. Tambahan pula, matlamat program ini adalah untuk melengkapkan belia dalam bidang STEM dengan pengalaman praktikal dan industri yang akan membantu meningkatkan kemahiran mereka, meningkatkan kebolehpasaran dan membantu mereka menentukan laluan kerjaya mereka dengan lebih baik.
 
Strateq Talent Development
 
Bercakap mengenai topik itu, Datuk Tan Seng Kit, Pengarah Urusan Kumpulan Strateq Groupberkata,
 
“Pembangunan bakat sentiasa menjadi bahagian penting dalam perusahaan. Dalam era digital yang semakin meningkat ini, jurang bakat teknologi merupakan masalah yang ketara kerana kemajuan perniagaan kini bergantung secara kritikal pada faktor ini. Sebagai penyokong dan pemboleh pertumbuhan perniagaan perusahaan sejak sekian lama, Strateq Group memanfaatkan pengalaman berdekad-dekad kami dalam inovasi dan teknologi untuk memperkasakan bakat dengan kemahiran yang betul untuk berkembang maju. Dan dengan itu memperkasakan negara secara keseluruhan untuk mencapai cita-citanya dalam sektor berpotensi tinggi ini.”
 

PROGRAM STRATEQ TALENT DEVELOPMENT

 

Strateq Talent Development

 
Melalui program tiga fasa yang merangkumi pembelajaran asas, pensijilan dan latihan semasa bekerja, Program Strateq Talent Development ini bertujuan untuk menangani cabaran kritikal yang dihadapi oleh graduan dan pemilik perniagaan dalam mencari bakat yang sesuai untuk pekerjaan. Secara khusus, program ini menangani masalah biasa yang dilaporkan dalam kalangan perekrut termasuk set kemahiran yang tidak sejajar, kekurangan amalan komunikasi perniagaan, ketelitian, akal perniagaan yang wajar dan kebolehsuaian kepada persekitaran korporat.
 
“Walaupun ia masih awal dalam program ini, kami sudah mula melihat hasil yang agak positif. Secara anekdot, universiti telah melahirkan rasa terima kasih atas program kami yang membolehkan pelbagai graduan merentasi spektrum fungsi kerja yang sama pelbagai. Begitu juga, peserta program telah berkembang dalam bidang kepakaran baharu dan ramai yang telah pergi untuk mendapatkan jawatan sepenuh masa yang keluar terus daripada program kami. Sambil kami mengembangkan program ini, kami menyasarkan untuk memperkukuh kejayaan ini untuk manfaat lebih ramai pencari kerja dan perniagaan Malaysia,” 
 
tambah Datuk Seng Kit.
 
Strateq Talent Development
 
Program yang menjalankan fasa perintis awal tahun ini, sudah pun bekerjasama dengan 9 universiti awam dan swasta di Malaysia dan sedang mencari untuk mengembangkan lagi lingkarannya pada tahun akan datang sambil meningkatkan usahanya dalam program itu. Antara tujuh universiti yang telah terlibat adalah Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Teknologi MARA (UiTM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Malaysia Sabah (USM), Asia Pacific University of Technology & Innovation (APU), HELP University dan UOW Malaysia KDU Kolej Universiti.
 
Setakat ini program Strateq Talent Development ini telah menerima lebih 150 permohonan, menempatkan 23 pemohon dan hampir 40% peserta telah diserap kepada pekerjaan sepenuh masa setelah selesai menjalani program tersebut. Harapannya agar program ini dapat mengekalkan momentum peratusan yang sama menjelang 2023.
 
Strateq Talent Development
 
Untuk maklumat lanjut mengenai Strateq Group, lawati: www.strateqgroup.com

 

FEEL FREE TO DROP US A LINE.

Your email address will not be published.

type your search